CIGANSKE VATRE gorele po 22. put

02. septembar 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Društvo, Kultura, Lokalna samouprava, udruženje, Zabava

“Ciganske vatre” najveća manifestacija Romskog naroda u Vojvodini održana je u našem Srbobranu po 22. put, a bogatim kulturno zabavnim programom ulepšala je prvi dan septembra.

DSC_0221

Još od davne 1996. održava se skup pod ovim imenom u našem mestu, mada se kroz vreme oblik i veličina manifestacije menjala. Zadnjih godina pokrovitelj manifestacije je Dom kulture Srbobran i Opština, čime je ovaj praznik muzike,igre i veselja napredovao i postao bolji u smislu organizacije i promocije.

DSC_0217

Pre same svečanosti otvaranja manifestacije na trgu Republike, u sali sindikata održana je konferencija za novinare, kojoj su prisustvovali svi relevantni činioci u organizaciji “Vatre” a njihove reči ispratili su brojni mediji i novinari. Domaćin ove konferencije bio je prvi čovek Udruženja “Rom” iz Srbobrana Slavko Dimić, koji je ujedno i prvi čovek ove manifestacije:

DSC_0209

„Romska kultura je jedna od najstarijih na svetu i koreni joj sežu daleko u prošlost, čak do sumerske civilizacije. Ciganskim vatrama afirmišemo svoju kulturu i stvralaštvo i na taj način dodatno definišemo i podstičemo razvoj i afirmaciju romske nacionalne zajednice u društvu. Važno je da Romi ne zaborave svoju kulturu i tradiciju, zato ćemo nastojati da i dalje održavamo ovu manifestaciju“ reči su kojima je goste pozdravio gospodin Dimić.

DSC_0212

Uz gospodina Dimića, novinarima se obratio i predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški, kao i Jelena Jovanović poslanica pokrajinskog parlamenta. Oboje su bili složni u tome da je značaj ove manifestacije mnogo veći, i nadilazi prostor naše opštine, jer je to jedina kulturna svečanost tog tipa i tolikog trajanja u celoj Vojvodini. Veći deo konferencije odnosio se na integracione procese Roma u zajednicu na nivou cele pokrajine, jer i dalje je malo pripadnike te nacionalnosti koji polaze u srednje škole, a bolno je i navesti da u Srbobranu postoji samo jedan student stipendista jer drugih studenata Roma i nema. Takođe govorilo se o spremnosti da se deci romske nacionalnosti omogući učenje maternjeg jezika, kao i da takva inicijativa postoji ali niko se ne prijavljuje za taj predmet. Pokrajinska i lokalna vlast izrazile su spremnost da pomognu u bilo kojoj inicijativi koja dođe iz romske zajednice, ali je potrebno da postoji inicijativa. Zato je upućena molba Udruženjima i drugim nevladinim organizacijama koja se bave pitanjima Roma da u njihovim sredinama podstiču mlade Rome da se školuju, izučavaju svoj jezik i kulturu i ne stupaju u maloletničke brakove, jer samo će tako duhovno i ekonomski napredovati i sačuvati svoj nacionalni identitet i kulturu.

DSC_0222

DSC_0232

Po završetku ovog protokolarnog i ozbiljnog dela, svi zajedno prešli su na Trg gde su okupljeni građani iščekivali početak programa na bini. Nakon kratkih uvodnih reči Save Dimića, predsedniku Paroškom pripala je čast da proglasi otvorenim 22. Ciganske Vatre, proslavu koja je sam vrhunac svih aktivnosti kojima se udruženje “Rom” bavi tokom godine kako bi popravilo položaj svojih sunarodnika u zajednici.

DSC_0254

Prvi su nastup imali “Tamburaši sa Dunava” čijim izvođenjem romske Himne je otpočeo celovečernji program. Pored petorice izuzetnih muzičara ovog novosadskog orkestra, gosti ovogodišnjih “CIganskih Vatri” bili su i kulturno umetnički sastavi iz Apatina, Šajkaša i Tornjoša. Nastupi ovih mladih plesača učinili su da i publika zaigra u istim poznatim ritmovima, a svojim Čarobnim plesom publiku su najviše oduševile devojke iz Tornjoša.

DSC_0278

Naravno ono što se svo vreme pripremalo i iščekivalo, bio je izbor za najlepšu devojku manifestacije kao i nadmetanje u plesu – Ciganska čarlama.

Za misicu 22. Ciganske vatre proglašena je Ramona Kolompar iz Tornjoša, dok joj je prva pratilja bila Nataša Martinović iz Srbobrana, a druga pratilja Elvira Margiean iz Apatina.

DSC_0279

Najbolji u plesu, sa najviše žara i energije, bio je par Anđela i Milan Dimić, Drugo mesto osvojio je par Anica i Sava Miklić, dok je treće mesto pripalo Slavku Jovanoviću i Nataši Martinović koja je tako uspela da bude dva puta nagrađena. Vatre se fiktivno ugašene sa završetkom svečanosti, ali žar u srcima Roma nastavlja da tinja, ostaje samo da ta toplota bude usmerena u ovakve i slične projekte koji im služe ponos.

Facebook Komentari