Potpuno novi udžbenici za učenike prvog i petog razreda

17. avgust 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Škola

Kako saznajemo, komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja pregledala je ukupno 190 rukopisa za nove udžbenike. Rukopisi su pristizali u februaru i martu, da bi na vreme bio objavljen katalog, tako da su nastavnici imali dovoljno vremena da pregledaju nova izdanja i izaberu ono što im je potrebno.

Ovog 1. septembra, štampani udžbenici će biti novi za učenike prvog i petog razreda, pa neće moći da se koriste oni prošlogodišnji. Odobreno je ukupno 175 novih naslova udžbenika i radnih svezaka.

Pored ove novine, uvodi se pilot projekat u 2.000 uučionica u osnovnim školama širom Srbije, koji će omogućiti đacima da uče i iz digitalnih udžbenika. U te svrhe će do kraja meseca biti obučen jednak broj nastavnika koji  će predavati u tim digitalnim kabinetima. Nastava će biti osavremenjena u skladu sa zahtevima vremena i kompjuterskog opismenjavanja. Digitalni udžbenici će u ovoj fazi biti besplatni i na raspolaganju samo učenicima prvog i petog razreda.

Stručnjaci Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja pregledali su digitalne udžbenike, uporedili ih sa sadržajima štampanih izdanja i dali sugestije da se otklone greške. Pregledano je stotinak digitalnih udžbenika različitih izdavača, a sada je na Ministarstvu prosvete da odluči koje će da otkupi.

U svakom slučaju za prvake i petake je pripremljen novi program za učenje i treba samo da sačekaju početak škole, kako bi se sa njim upoznali.

Facebook Komentari