Vlada Vojvodine: Potpuno novi podsticaji u populacionoj politici

03. avgust 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Некатегоризовано

Pokrajinska Vlada, u želji da dodatno pospeši rezultate populacione politike, koji su vrlo aktuelni u programu republičke administracije, donosi dve nove mere koje bi trebale dodatno da osnaže porodice sa troje i više dece, kao i da možda neke ubedi da prošire svoju familiju donošenjem na svet novih članova iste.

U pitanju su program pomoći nezaposlenim majkama koje rode treće i četvrto dete i konkurs namenjen unapređenju uslova stanovanja porodicama sa troje i četvoro dece. Po planu  predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, ove dve mere bi trebale da dodatno daju sigurnost ljudima koji se upuštaju u danas ne popularnu tradiciju proširenja porodice.

igor-mirovic

Nove mere Pokrajinske vlade za povećanje nataliteta podržane su pokrajinskim budžetom za 2018. godinu za mere populacione politike, u ukupnom iznosu od ukupno 727 miliona dinara. Do sada je jedino Pokrajinska vlada obezbeđivala mesečnu naknadu od 12.000 dinara u trajanju od dve godine, a ubuduće će taj iznos, za porodice sa trećim detetom, za zaposlene žene, obezbeđivati Republika Srbija i to u trajanju od 10 godin, a nova mera namenjena nezaposlenim majkama sa trećim i četvrtim detetom takođe će iznositi 12.000 dinara. Oko 2.000 žena u Vojvodini spada u tu kategoriju i zbog toga je odlučeno da ova mera počne da se primenjuje od 1. januara 2019. godine, sa ciljem da učini ravnopravnim zaposlene i nezaposlene majke.

Druga pronatalitetna mera Pokrajinske vlade je potpuno nova, i kao takva nikada nije postojala, a odnosi se na mogućnost rešenja ili unapređenja uslova stanovanja porodicama u kojima se rodi treće i četvrto dete. Tokom septembra meseca, na osnovu kriterijuma koje će razraditi resorni sekretarijat, biće raspisan konkurs za bespovratna sredstva za stambeno proširenje porodica sa troje dece i četvoro dece.

Sa ovim merama Vojvodina poostaje naprednija od ostatka Srbije po pomoći koju dobijaju porodice sa više dece, i samim tim postaje prihvatljivija za život. Nadamo se da će se sa ovakvim merama nastaviti, jer podizanjem ekonomskog standarda života naših građana, utiče se i na to da se manji broj njih iseljava iz naše lepe zemlje.

Facebook Komentari