BRONZA sija kao ZLATO

30. jun 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: košarka, Sport, Zabava

Dvanaesta Sportska olimpijada radnika Vojvodine svečano je otvorena u Novom Bečeju 28. juna, već tog prvog dana takmičenja Srbobranci su pokazali snagu i domogli se prve medalje. Basket ekipa koju su činili naši momci: Aleksandar Grubić (kapiten), Miroslav Šeguljev, Slobodan Subić, Igor Poljak i Aleksandar Sadžakov, osvoji su treće mesto i okitili se bronzanim odličijima.

Iako su na prošloj Radničkoj olimpijadim pre 4 godine, sa grudi Srbobranaca blistale zlatne medalje, ovogodišnji uspeh je jednako velik i značajan, jer su u konkurenciji ekipa koje čine i nekoliko difovaca, kao i rukometni igrači, uspeli da dođu do medalje. Kontinuitet u osvajanju medalja i kvalitet naših basketaša je neosporan. Osvojivši priznanje u teškoj borbi protiv jačeg protivnika, i to baš na Vidovdan, dan kad su pre tačno 630 godina naši preci na Kosovu polju krenuli na silu jaču od sebe, ovi momci su pokazali kakva su sila pod obručem.

Već je takmičenje u grupi bilo izuzetno teško, naši momci iako nisu imali ulogu favorita, sa 2 pobede iz isto toliko mečeva, zauzeli su pol poziciju pred polufinale. U prvom meču grupne faze, protiv visokobudžetske i ambiciozne ekipe  “Agroglobe” iz Novog Sada, pokazali su Srbobranci znanje, veštinu, poznavanje taktike i pravila, kao i smirenost, pa su bez većih problema uz nekoliko dalekometnih suteva kapitena Grubića, koji se veoma istakao, uz lucidne asistencije ostalih saigrača, prizemljili ekipu sa daleko većim budžetom.

Nedugo zatim usledio je drugi meč grupne faze, protiv Bačke Topole, koja se nije najbolje snašla na izuzetan tempo naših momaka koji su meč otvorili u sastavu: Subić, Šeguljev i Poljak. Izmene su se ređale, tempo nije opadao, a meč je obeležila sjajna blokada omalenog Šeguljeva, bukvalno se postavio na poster protivničkog beka i to u stilu sjajnih prvoligaških igrača. Simpatična ekipa iz Bačke Topole poražena je sa ubedljivih 11:5.

“Sledio je žreb i u polufinalu smo igrali sa Žabljem, dok su drugo polufinale činili Subotica i Agroglobe. Iako su momci iz mesta šećera, predhodnih godina bili naša redovna mušterija, ovaj put se nismo snašli. Držali smo se do rezultata 5:5, nakon čega smo na trenutak spustili gard, a protivnik je to krajnje podlo iskoristio i serijom 5:0 napravio nedostižnu prednost, pa je meč završen rezultatom 10:6”, istakao je Poljak.

Malo vremena je bilo da naši momci zaborave težak poraz, jer je meč za treće mesto protiv ekipe “Agroglobe” već bio pred početkom, a protivnici iako su izgubili polufinale, nisu zaboravili težak poraz u grupi. Borba za medalju bila je prava prilika da se revanširaju.

EPSKI MEČ JE POČEO: Subić je kao i inače bio nepogrešiv sa linije penala za vođstvo našeg tima na samom startu, a vešti prodori kao i brojni skokovi Šeguljeva zadavali su dodatne glavobolje Novosađanima. Nekoliko sjajnih poteza igrom leđima demonstrirao je kapiten Grubić, ali protivnici reaguju tajm autom nakon čega uzvaćaju serijom za prvo vođstvo, 2 minuta pre kraja. Baš tada se dešava prelomni trenutak meča, nakon što je umislio da se povredio, mlađani Sadžakov traži izmenu (što se pokazalo kao njegov najbolji potez u meču) i na njegovo mesto ulazi Poljak, “lažni centrić”, koji ipak nekoliko pozicija sa niskog posta lako rešava, protiv iznenađenih gostiju. Na svega 20 sekundi do kraja, pri nerešenom rezultatu, naši momci su odigrali sjajnu kombinovanu odbranu, pri čemu su jednako dobro pokrivali prostor i sačuvali snagu za završnicu, u kojoj Poljak biva fauliran, pri šutu na 3 sekunde pre kraja. Nakon tajm auta i dogovora da se da koš, Poljak postupa tako, a zatim još jednom dobrom odbranom naši momci dolaze do pobede u biblijskom spektaklu odmeravanja snaga srbobranskog Davida i Agroglobe Golijata.

Facebook Komentari