Jedan kreativan dan u BISER-u

27. jun 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Projekat, udruženje

Posle više poseta najznačajnijim srbobranskim privrednicima i poljoprivrednicima, delegacija opštine je obišla i jedno Udruženje građana koje je po svom radu jednako bitno i posebno, reč je o BISER-u.

Biser je u Srbobranu poznat kao jedina organizacija koja se ozbiljno bavi radom sa mentalno nedovoljno razvijenim osobama i njihovom inkluzijuom u društvo. Kako bi udruženje svoj rad obavljalo bolje, opština im je prošle godine ustupila jedan stari objekat na Vašarištu, sa namerom da pomogne u njegovom uređenju i prenameni. S tim u vezi danas smo obišli ovu kuću u želji da vidimo koliko se odmaklo sa radovima, ali i kako bi čuli od predstavnika Bisera i lokalne samouprave kakvi su planovi za dalje.

DSC_0552 DSC_0553

Odmah po dolasku, shvatili smo da je u toku jedna umetnička radionica, kojoj prisustvije više mladih ljudi, korisnika prostorije za dnevni boravak i učenje. Svi zajedno, predstavnici medija i vlasti, mogli smo da vidimo, na licu mesta, kako funkcioniše rad Udruženja sa njihovim štićenicima u novim, još ne završenim, prostorijama. Svi su bili zaokupljeni radom na svojim likovnim kreacijama, a mi nikako nismo želeli da ih prekidamo, već samo da ih pozdravimo.

DSC_0565 DSC_0569 DSC_0571

Ispred opštine Srbobran u posetu je došao predsednik Paroški Radivoj, a sa njim u pratnji i kandidati za mesta u Savetu Mesnih Zajednica: Bojana Jokić, Dejana Aleksijević i Miroslav Reljić. Od predsednika smo mogli da čujemo nešto više o današnjem skupu tek nakon što su on i saradnici podelili slatke poklone svojim domaćinima i sa svima po malo porazgovarali.

DSC_0575

DSC_0583

“Vrlo često smo sa članovima ovog udruženja. Današnji povod je što je udruženje dobilo finansijska sredstva od kompanije NIS za uređenje ove kuće, a naš posao je da omogućimo da taj prostor može da funkcioniše. U budžetu je planirano oko 13 miliona za ovu namenu i mislim da je to potrebno. Mi inače izdvajamo više od 60 miliona dinara za socijalnu zaštitu naših građana, što je za jednu malu opštinu značajna svota novca. Sa mnom su danas ovde kandidati za savet mesne zajednice koji su došli da na direktnom primeru vide kako funkcioniše rad sa građanima, a ovo Udruženje je pravi primer dobre saradnje. Danas smo u poseti deci koja vredno rade. Videli smo njihove radove, pozdravili se i svi smo radosni što smo zajedno. Moram da ih pohvalim u svoje ime i ime mojih saradnika. Zahvaljujem se i osoblju Udruženja Biser, koje neumorno radi i pruža specijalističke usluge, na kojima naši građani mogu da im budu samo zahvalni. U Srbobranu nema marginalizovanih grupa građana, jer se izdvajaju ogromna sredstva za zbrinjavanje svih ugroženih. Obezbeđujemo užine za đake, narodna kuhinja radi 7 meseci u toku godine, obezbeđujemo putovanja na more i ekskurzije za decu koja nisu u mogućnosti da putuju. Želim da svaki naš građanin zna da ga nećemo ostaviti na cedilu i da će pomoć dobiti svako kome je potrebna” su reči predsednika opštine Srbobran nakon obilaska Bisera.

DSC_0563

Za par reči smo zamolili i gospođu Danku Đurić, koordinatora dnevnog boravka u Udruženju:

DSC_0580

“Danas smo se skupili ovde, kao i cele ove nedelje, kako bi obeležili početak jedanog projekta i zajedničke ideje da se obezbedi adekvatan prostor za korisnike Udruženja Biser, koji se bavi osobama sa smetnjama u razvoju. Trenutno su ovde korisnici našeg dnevnog boravka, ali svakako želimo da pozovemo i sve druge da nam se priključe u radionicama. Radionice se odnose na ekologiju, zaštitu životne sredine i na kulturu življenja. Naši partneri tokom ovog projekta su članovi udruženja za zaštitu životne sredine, koji su juče bili sa nama a doći će i narednih dana kako bi smo realizovali sve aktivnosti. Mi ovde nudimo rehabilitaciju i edukaciju svojim članovima, kao i podršku njihovim porodicama. Ovde je danas 17 naših korisnika dnevnog boravka, ali naše udruženje broji mnogo više članova. To se deca koja koriste usluge ranih tretmana, kao i druge osobe koje su angažovane u nekim drugim delatnostima, kao što je recimo zapošljavanje osoba sa invaliditetom ili naši kandidati za stanovanje uz podršku. Želim da se zahvalim predstavnicima lokalne samouprave ali i medijima koji su došli da podrže našu akciju, i još jednom Vam hvala”.

DSC_0586

 

Facebook Komentari