Od dansa u prodaji konkursi za upis u srednje škole

25. maj 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Некатегоризовано

Prosvetni pregled danas je u prodaju pustio konkurs za upis učenika u srednje škole, koji se može kupiti po ceni od 250 dinara.

U konkursu su navedena sva dokumenta potrebna za upis, kao i uslovi za prijem i spisak svih domova u Srbiji. Takođe se mogu naći i podaci o uslovima za dobijanje učenickih kredita i stipendija, kao i novoj mreži srednjih škola i novinama u opštem srednjem i stručnom obrazovanju i vaspitanju. Sastavni deo Konkursa za upis u školsku 2018/19. godinu su i Prijava za ispit i lista želja, na čijem spisku može da bude najviše 20 željenih budućih zanimanja. Za oko 71.600 osmaka, koji ovog juna završavaju osnovno školovanje, u prvom razredu srednjih škola obezbeđeno je više od 76.000 mesta, za 6,14 odsto više mesta nego đaka u ovoj generaciji.

Prosvetni pregled uz konkurs objavljuje i Informator sa orijentacionim brojem bodova rangiranih učenika po školama u poslednje tri školske godine, a njegova cena je 220 dinara. Izdanja se mogu kupiti u knjižarama Prosvetnog pregleda, Službenog glasnika, Zavoda za udžbenike i drugim snabdevenijim knjižarama. Izdanja je moguće poručiti i on-line, a platiti pouzećem.

2787_konkurs-2018-2019

Pretendenti na srednjoškolski status prijavljuju se za polaganje male mature u osnovnim školama od 28. maja do 8. juna, a na prvi ispitni megdan izaći će 18. juna, kada će rešavati testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Sutradan, 19. juna, proveravaće se njihovo znanje iz matematike, a 20. juna iz biologije, hemije, fizike, geografije i istorije na kombinovanom testu. Preliminarni rezultati znaće se 22. juna, a konačna rang-lista na Vidovdan, 28. juna. Prvi upisni krug završava se upisom primljenih kandidata 9. i 10. jula, a drugi 12. jula. On će biti organizovan samo tamo gde nisu popunjena sva mesta i ostaje utešna „zlatna rezerva” učenicima koji nisu uspeli da se domognu srednjoškolske knjižice u prvom pokušaju.

Kandidati koji žele da upišu školu za koju je propisana provera talenta, pored male mature, polažu i prijemni, koji će se održati između 26. maja i 5. juna. Detalje o polaganju tog ispita kandidati mogu saznati u srednjim školama u koje žele da konkurišu i pohađaju od jeseni.

 

Facebook Komentari