Nova pravila pri registraciji automobila od 5. jula

12. maj 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Saobraćaj

Zbog automobila koji u Srbiji imaju prosek starosti 13-14 godina, novi pravilnik o tehničkim pregledima predviđa dva pregleda godišnje za vozila starija od 15 godina, a to će njihove vlasnike koštati mnogo više nego do sada.

Ovaj Pravilnik o tehničkom pregledu vozila je usvojen 5. maja, a stupiće na snagu 5. jula. To znači da će svi vlasnici automobila starijih od 15 godina, a registruju ih nakon 5. jula imati novi tehnički pregled u roku od pola godine. Prema novim propisima, prvi šestomesečni pregled vozila počeće da se radi 5. januara 2019. godine. Prema podacima MUP-a, prosečna starost vozila u Srbiji je između 13 i 14 godina, a procena je da je svaki treći automobil stariji od decenije i po. Poražavajući je podatak da je više od 500.000 registrovanih vozila starije od 20 godina.

ne-tolerisu-se-ostecenja-sofersajbne

Tehnički pregled vozila po novom pravilniku, predviđeno je da traje do 35 minuta, što je duplo duže nego ranije. Kompletan automobil će biti fotografisan, a kažnjavaće se i najmanja neispravnost. Neće se tolerisati ni najmanja oštećena šoferšajbni, sitna korozija, neispravni trapovi, gume, nedostatak katalizatora i filtera. Bar 30% auta neće moći da prođe novi tehnički pregled. Kada su u pitanju cene, Ministarstvo saobraćaja tek treba da odredi minimalnu naknadu za pregled, a očekuje se da ona bude 3.500 dinara. To znači da će za vozila starija od 15 godina, takva dva pregleda godišnje koštati 7.000 dinara. Novina je da će emisija izduvnih gasova biti strogo kontrolisana kod svakog automobila, jer naši vozači imaju običaj da katalizatore na izduvnoj grani odstrane čim se zapuše, umesto da ih zamene novima. Procedura registracije vozila ostaje ista, a vlasnik vozila dobiće registracionu nalepnicu koja će važiti godinu dana kao i do sad. Jedino što će postojati obaveza da obavlja tehnički pregled na svakih šest meseci. Nakon svakog tog pregleda dobijaće papir kao dokaz da je vozilo bilo na tehničkom, a taj papir će saobraćajna policija tražiti na uvid prilikom zaustavljanja vozila u saobraćaju.

tehnicki-pregled-automobila-ne-dopustivo

Iako se velikoj većini naših građana ovi novi nameti i obaveze neće dopasti, njihovo uvođenje je bilo potrebno zbog toga što je na putevima mnogo vozila koja nisu u stanju da bezbedno učestvuju u saobraćaju, pri čemu ugrožavaju živote i imovinu svih nas. Primenom novog pravilnika podići će se nivo bezbednosti u saobraćaju, a uklanjanjem neispravnih automobila iz istog sačuvaće se mnogo života, što to nam je svima najvažnije.

Facebook Komentari