Kreće sezona vađenja krpelja

23. april 2018.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Zdravlje

Ove godine smo nekako pravo iz zimskog uleteli u klasično letnje vreme. Sve to je dovelo do ekspanzije vegetacije, što je svakako donelo radost deci i odraslima, jer se može boraviti u prirodi tokom celog dana. Prvi dan u godini za takvo uživanje je naravno 1. maj, dan radosti za uspavane krvopije sa livada.

Naravno mislimo na krpelje. Nakon prvomajskog uranka lekarima se javlja veliki broj ljudi sa problemima vezanim za ove parazite. Kreplji su potencijalni prenosioci zaraznih bolesti pa nije loše da naučimo da se zaštitimo od njih, ali i da umemo da postupimo pravilno kad ih pronađemo na koži. Na žalost ujed krpelja ne boli. Bolje bi bilo da zaboli jer bi odmah znali da je krpelj u akciji pa bi ga lakše i brže izvadili. Kad krpelj stigne na kožu on prvo traži mesto koje mu najviše odgovara, a u momentu kad ugrize on ispusti jednu supstancu koja ima ulogu lokalne anestezije, zbog koje ništa ne osetimo.

opasnost-od-krpelja-po-decu

Ima dosta opasnih bolesti koje krpelj može da prenese na čoveka, ali je na našem geografskom području, najzastupljenija Lajmska bolest. U krpelju se nalazi opasna bakterija (Borellia), koja njemu ne smeta, ali je prilikom “obroka” ubaci u krvotok domaćina. Prvi znak oboljenja je crvenilo sa blagim otokom kože koje se javlja oko ujeda, ali ponekad može da se javi i na drugim mestima na koži. Obično prođe par nedelja od ulaska bakterije do prvih kožnih promena, ali to nije pravilo nekada se i posle nekoliko dana pojavi crvenilo na koži. Nakon izvesnog vremena, ove kožne promene dobijaju karakterističan izgled, pa iskusniji pedijatri i dermatolozi mogu sa velikom verovatnoćom da postave dijagnozu.

simptomi-lajmske-bolesti

Najbolja prevencija je izbegavanje visoke trave ili provlačenje kroz nisko granje drveća, jer su to mesta gde najčešće ovaj insekt obitava, a u apotekama se mogu kupiti preparati koji odbijajo insekte. Ako se već desi da krpelj Vas pronađe i zarije se u kožu mora da se odstrani. Najbolje je da se to uradi u ambulanti, ali ako ste daleko od ambulante, uzmite pincetu, uhvatite krpelja što je niže moguće i polako ga povucite sa kože. To je zaista važno, jer ako ga naglo “trgnete” iz kože, u njoj mogu da ostanu glava i rilice kojima se krpelj drži. Pravovremeno vađenje krpelja drastično smanjuje verovatnoću nastanka Lajmske bolesti. Ako ste sve detaljno iščitali možete na izlet.

Facebook Komentari