Poziv trgovcima: Naplaćujte plastične kese

21. april 2018.

Kategorija: Некатегоризовано

Pre desetak dana smo na svim portalima mogli da pročitamo kako je kompanija Delez Srbija odlučila da počne naplatu plastičnih kesa u svojim lancima prodavnica, što je naišlo na odobravanje Ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana i dupliciralo se na još neke trgovinske subjekte kod nas.

Potpuno smo svesni činjenice da je nerazgradiva plastika veliki problem modernog sveta u kom obitavamo i da se proizvodnja i potrošnja takvih materijala mora zaustaviti. Mnogi svetski portali zadnjih godina upozoravaju na činjenicu da na svetu ne postoji ni jedna vodena površina koja nije zagađena plastičnim otpadom, a tu se kao najgora vrsta navode mikro čestice plastike koje unosimo i taložimo u organizmu.

zagadjivanje-zivotne-sredine-plasticnim-kesama

S tim u vezi i pozdravljamo inicijativu našeg resornog ministra, koji je pozvao sve trgovinske lance u državi da počnu sa naplatom plastičnih kesa kako bi smo za početak smanjili njihovu potrošnju, ali to je samo vrh ledenog brega. U planu ministarstva je da u bližoj budućnosti stavi pod kontrolu proizvodnju i prodaju ovakvih materijala, a zatim da ih i zabrani kako to i predlaže Direktiva Evropske Unije. Naravno ovo je dug i skup proces, te zbog toga mora polako i postepeno da dođe do njegovog uvođenja, zbog čega je ministar i “načeo” ovu temu sa preporukom a ne sa obavezujućim Uredbom.

platneni-ili-pleteni-ceger

Naša redakcija ovim tekstom želi da se pridruži pozivu Ministarstva zaštite životne sredine, i zato molimo naše SRBOBRANCE, da kad krenete u kupovinu ponesite svoj “Ceger za dućan” i pokažite da ste ekološki svesni u uvek kulturniji od drugih.

Facebook Komentari