Edukativni roboti stigli u školu

14. mart 2017.

Mesto: Srbobran

Kategorija: Deca, Škola

Posetili smo OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”  i razgovarali sa nastavnikom tehničkog obrazovanja Atilom Varkulom koji je apliciranjem kod akcije “KodIgranja” obezbedio moderna učila za svoju školu  i  prošao obuku iz bazičnog programiranja.

“Obuka je bila u Novom Sadu u OŠ ” Petefi Šandor”, obuka se sadržala u dva dela. U prvom delu smo sastavljali robote a u drugom delu se upoznavali sa njihovim mogućnostima i programom. Sam robot se sastoji od pet senzora, jedan senzor za svetlost, dva za daljinu i dva koja prate liniju. Robot ima dva elektromotora koji pokreću dva točka koji omogućava da se robot kreće napred-nazad, levo-desno i da se okreeće u mestu. Ima četiri boje, crvena, zelena, plava i žuta. Što se tiče programa, program se zove N block on je baziran na skreč-u, program je namenjen za učenike osnovnih i srednjih škola, lagan program za programiranje. U toku ove nedelje na sajtu će istaći sve planove u vezi takmičenja u okviru Bitke za znanje.

Počeli smo sa osnivanjem sekcije za programiranje i robotiku, uskoro nas očekuje takmičenje, krajem marta , početkom aprila. Prvi deo će biti on line takmičenja a ko prođe dalje- idu na regionalna takmičenja a u Beogradu krajem juna je finale, tamo će već biti zadaci programiranja sa robotom zajedno.”-rekao je za naš portal nastavnik Varkula.

DSC_0506

Šulc Martin i Cvetanov Aleksandar su učestvovali u informatičkom takmičenju,koji u svom sklopu sadrži programiranje i grafički dizajn. Oni su sa igricom koji su programirali za  školski Festival nauke konkurisali i stigli su do finala. Finale je u Senti 18. marta gde će oni predstaviti svoj rad i nadamo se da će proći dalje.

 

Članak je deo projekta SrbobranDanas, sufinansiranog od strane opštine Srbobran.
Stavovi izneti u podržanom mediskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Facebook Komentari