Mali jubilej Zmajevog festivala nauke 2017.

11. februar 2017.

Mesto: Srbobran

Kategorija: Deca, Kultura

Dvanaest štandova je bilo spremno u holu OŠ Jovan Jovanović Zmaj da se posetiocima, đacima iz svih škola naše opštine, ove jubilarne 5. manifestacije prikaže zabavna i praktična strana prirodnih i društvenih nauka.

Učenici su juče imali ulogu predavača i laboranata i na jedan dan zamenuli uloge sa svojim nastavnicima. Nastavnici  posebno pripremaju učenike da budu prezenteri na svojim štandovima. Svaka nauka ili naučna disciplina imala je svoj poseban štand u holu i svoj poseban program.

Na štandovima učenici vrše eksperimente, realizuju radionice, igre znanja i slično.  Na ovaj način posetiocima se pružio uvid u drugačiji svet nauke, od onoga na koji su navikli na redovnim  časovima. Naime, posetiocima se daju dodatne informacije pored onih koje su predviđene nastavnim planom i programom za sve predmete, a što je još bitnije, na ovaj način mogu da se realizuju ogledi koji i jesu predviđeni nastavnim planom i programom, ali zbog neadekvanih uslova i zbog nedostatka nastavnih sredstava, na redovnim časovima ne mogu realizovati.

“Preko konkursa Zajednici zajedno imamo mogućnost da kupimo određena nastavna sredstva, koja u velikoj meri potpomažu sprovođenje redovne nastave, ali pomažu učenicima da se bolje pripreme za razna takmičenja i da se lakše opredele za buduću profesiju.”- rekla nam je nastavnica biologije Adrijana Vereš koja je ujedno i glavni organizator ove manifestacije.

Svake godine manifestacija ima i gosta predavača  na jednom štandu, ovaj put to je bio Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo iz Novog Sada.

Aktivisti udruženja “Plavi krug” takođe su bili prisutni na Festivalu u okviru štanda za biologiju i svim posetiocima koji su želeli, omogućili su merenje osnovnih zdravstvenih parametara. Kako su nam rekli iz udruženja danas je broj pregledani posetilaca bio čak 105.

DSC_1905

Ovo je “Trike” (trajk) ili tricikl koji je napravio nastavnik Varkula Atila nastavnik Tehničkog obrazovanja. Kako nam je rekao to je električno triciklo, na zadnji pogon. Ima elektro motor od 250 vati ali  ima i nožni pogon. Upravljanje nije konvencijalno nego je upravljač ispod sedišta. Pitali smo nastavnika od kud mu ideja da napravi Trajk? -“Pošto ja volim da se bavim sportom i vozim bicikl, a nije mi se svidelo to što kada vozim bicikl  po regionalnom putu vozila prolaze pored mene bez zaustavljanje kada im neko ide u susret. Trajk je širok jedan metar i sada moraju da se zaustave. Još jedna prednost je kada se umorim, stanem sa strane i umesto držanja na nogama, ja jednostavno sedim.”

DSC_0190

Trebamo dodati za kraj da će se u okviru Festivala realizovati se i Sportski dan 13. februara, da bi se zadovoljile potrebe i onih učenika koji su više orijentisani na sport nego na nauku. Odigraće se fudbalske utakmice između dečaka u dve grupe, po uzrastu  i odbojkaške između devojčica, takođe u dve grupe. na taj način učenici razvijaju timski duh, sportsko poštovanje i akcenat se stavlja na neophodnost rekreacije zarad pravilnog razvoja kod dece.

Pohvala organizatorima, učenicima i svim učesnicima što su nam na jedan dan pokazali zanimljiviju stranu prirodnih i društvenih nauke.

Delić atmosfere sa Festivala možete pogledati na našem Youtube kanalu.

Vidimo se sledeće godine!

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/JFXBElYb6qw” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Fotografija:  DK photo

Članak je deo projekta SrbobranDanas, sufinansiranog od strane opštine Srbobran.
Stavovi izneti u podržanom mediskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Facebook Komentari